734
post-template-default,single,single-post,postid-734,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,no_animation_on_touch,,qode_menu_
Rullestolreiser Costa del Sol

Costa del Sol

Rullestolreiser

Skrevet av Gunhild Bottolfsen 2019

Costa del Sol, den spanske solkysten, strekker seg fra Gibraltarklippen til Sierra Nevada fjellene og er kjent for fine strender, et behagelig klima, bra golfbaner og et bredt og bra fornøyelsesliv. Kyststripen ligger i landsdelen Andalucia. Den største byen på solkysten er Malaga, og flytilbudet hit er bredt og til tider billig. Min familie har leilighet i dette området, mellom Fuengirola og Marbella. Selv er jeg i her en til to ganger i året og jeg har derfor besøkt mange av stedene på solkysten. I denne guiden samler jeg derfor mine erfaringer fra dette området i Spania. Jeg begynner med Malaga by og deretter fortsetter jeg nedover kyststripen helt til Estepona som ligger omtrent en time fra Malaga flyplass med bil. 

Malaga

Malaga er Spanias femte største by og er på størrelse med Oslo.  Lenge har Malaga vært en glemt by som de fleste bare kjørte forbi. De siste ti årene har mange millioner blitt investert i design, kunst, kultur, spektakulære bygg og nye byrom. Spanias kanskje mest oversette og undervurderte by er i ferd med å ta revansj. Byen kan nåes med tog (som er HC vennlig) eller selvfølgelig bil om man har tilgang til det. 

Malaga er kanskje mest kjent for sin gamleby. Etter at flere av smugene i gamlebyen ble omgjort til gågater, har sentrum fått et nytt liv. Av alle gamlebyer jeg har besøkt etter jeg ble bruker av rullestol, er Malaga den mest trillevennlige. Hovedgaten Margués de Larios og flere av gatene rundt er belagt med marmorheller. Det er helt fantastisk å trille på. Selv gatene som ikke er marmorbelagt er helt ok å trille på. Langs hovedgaten og tverrgatene er det masse muligheter for shopping og de aller fleste butikkene er tilgjengelige. Du finner også mange restauranter i dette området, men vær oppmerksom på at noen av disse er rene turistfeller. Selv bruker jeg Trip Advisor for å unngå å havne på en av disse restaurantene. 

Nå har byen også fått sin egen ”Aker brygge”, Muelle Uno, som både er en promenade og et utendørs kjøpesenter. Her er det svært rullestolvennlig. Ellers er også Malaga kjent for sine mange museum. Mest kjent er kanskje Picasso museum. Picasso er den mest kjente personen fra Malaga.  Byen har også sitt eget samtidskunst museum, CAC (Centro de Arte Contemporaneo). Ellers huser byen også vin, bil, glass & krystall og et arkeologisk museum. Jeg har dessverre ikke besøkt noen av Malagaes museum enda, så jeg vet ingenting om tilgjengeligheten. 

Fuengirola

Det finnes allerede en reiseguide fra Fuengirola her, som jeg anbefaler å lese. Byen har sin opprinnelse i romerske og arabiske sivilisasjoner, men er mest kjent for å være en av de første såkalte «charter turist» destinasjonene og har fra 60´tallet vokst seg nesten ti ganger større når det kommer til folketall. Fuengirola er veldig rullestolvennlig og lett å ta seg frem i i en manuell rullestol. Byen er også forholdsvis flat som gjør at det ikke er så tungt å trille. Strandpromenaden som følger stranden og veien Fuengirola Paseo Maritimo Rey de España er kjempe fin å trille langs. Her finner du hoteller, kafeer, isbarer, restauranter turistbutikker og selvsagt den brede og fine badestranden. Du finner også den store havnen Puerto Deportivo de Fuengirola. 

De store butikkjedene og motehusene finner du på gata Pasoe Jesus Santos Rein. Midt mellom havnepromenaden og handlegata finner du masse trange koselige smug med småbutikker, spisesteder og barer. Her finner du også gata Calle Moncayo også kalt «Fish alley» som er en gågate full av restauranter og barer, og ikke bare fiskerestauranter. Midt i Fuengirola finner du utrolig nok også dyreparken Bio Parc, som faktisk er ganske bra til å ligge midt i en by. Vi dro dit for å underholde min da 4 år gamle nevø og jeg ble overrasket over hvor fint de har gjort det og de fleste av dyrene hadde forholdsvis store og fine områder å boltre seg på. Parken er absolutt rullestol vennlig og som hjulbeint betalte jeg halv pris. 

La Cala de Mijas

La Cala de Mijas er en av de opprinnelige fiskelandsbyene som ligger på solkysten. Byen ligger mellom Fuengirola og Marbella, og kun 20 minutter fra Malaga internasjonale flyplass. Cala er en sjarmerende landsby med restauranter, caféer, butikker og en flott strandpromenade. Byen tilbyr en fin landsby atmosfære og et  passe hektisk liv som ikke helt er overtatt av turismen. Langs den fine og lange stranden er det en hyggelig strandpromenade med lekeplasser, restauranter, is-barer og kaféer. Midt på promenaden ligger et restaurert maurisk tårn. Rett ved dette tårnet finnes det HC parkeringsplasser, nærmere stranden kommer du ikke. Cala ligger kun 5 minutter unna vår leilighet så det er en strand jeg foretrekker. De fleste rullestolbrukere kjenner til hvor dårlig match sand og rullestol er. Jeg føler meg fort litt låst på stranden, og da er det fint å ha en promenade man kan bevege seg litt på. Flere av strand resturantene har lagt ut planker på stranden slik at man kan trille ned til en strandseng. Dessverre går ikke plankene helt ned til vannet, slik de gjør enkelte andre steder (f.eks på strender i Barcelona).   

Når du er her gå ikke glipp av den utrolig flotte gangveien som er bygd på pæler langs kystlinjen mot Marbella. Den starter i La Cala og du kan langs dette stykke følge kysten i rundt 6 km (sist jeg sjekket oktober 2018). Den blir lengre og lengre for vært år som går og planen er at den til slutt skal bli over 150 km lang og følge hele kysten fra Malaga. Langs gangveien er det flere steder du kan ta deg en matbit eller et kaldt glass øl i skyggen. 

Mijas

Mijas er både navnet på en kommune og en by. Gamlebyen Mijas ligger ca 20 minutter rett opp i fjellene med bil fra Fuengirola eller La Cala de Mijas. Mijas blir av mange regnet som juvelen av Costa del Sol og jeg sier meg enig at det er en sted med mye sjel og fantastisk utsikt. Fra kysten ser byen ut som hvite klosser som henger seg fast i fjellsiden. Det høres kanskje ut som denne byen er et mareritt for rullestolbrukere men det er bare delvis sant. Ja det er bratt mange steder, det er trapper der man ikke kommer ned og opp men det er likevel nok av byen som er tilgjengelig for oss i rullestol til at man får følelsen av å faktisk har verdt her.

Om du kommer med bil kjør helt inn og opp i byen til du kommer til et parkeringshuset «Parking Municipal Publico».  Parker og ta heisen opp til toppen. Da er man i hjerte av gamlebyen og de værste bakkene er unnagjort. Det er selvfølgelig brostein i gatene men den er trillbar. Plaza de la Constitucion er en hyggelig mindre torg med noen restauranter, kafeer og gallerier rundt. Byens største torg heter Plaza Virgen de la Peña og er sjarmerende og grønn. Det kan lønne seg å komme seg dit gjennom å ta heisen i parkeringshuset helt ned. Slik unngår du bakkene. Rundt her ligger det selvsagt også restauranter og spisesteder. I gatene Calle Charcones, Calle San Sebastián og Calle Málaga finner du de fleste butikkene. Byen er også populær blant kunstnere så du vil finne flere gallerier og keramiske verksted. Mijas har også en tyrefektinsgarena, som jeg selv kun ønsker å se fra utsiden..

Puerto Banus

Puerto Banus er en del av Marbella og er mest kjent for sin svært eksklusive havn. På mange måter er Puerto Banus Spanias svar på Frankrikets St. Tropez. I denne havna finner du nesten bare båter i millionklassen og langs havna er det nesten utelukkende eksklusive butikker som Hermés, Yves Saint Laurent og Versace. Resturantene er også mer eller mindre fancy. Noen kvartaler fra havnen ligger Spanias mest kjente varehus, El Corte Ingles som ligner mye på gamle Sten og Strøm  eller Glassmagasinet i Oslo, bare mye større. Her finner du ikke H&M for å si det sånn.. Puerto Banus er absolutt verdt et lite besøk for å ta en titt på de rikes lekeplass.

Marbella

Marbella er både en kommune og en by. Mange forbinder kanskje byen med penger, sus og dus og det stemmer til en viss grad. Du finner mange eksklusive butikker, restauranter og hoteller her, men ikke bare det. Som Fuengirola har Marbella en svært fin og rullestolvennlig strandpromenade med masse spisesteder, cafeer, butikker og barer. 

Marbella har også en svært sjarmerende gammelby. Den er kanskje litt utfordrende for manuelle rullestoler med små svinghjul da brosteinen er gammel og slitt. Det er også litt bakker her, men jeg lar meg ikke skremme. Midt i hjertet av gamlebyen finner du Los Naranjos Plaza, eller på norsk Appelsintorget. Her er det fint å ta seg en hvil med en god kopp kaffe og en nydelig spansk iskrem. 

Estepona

Først og fremst synes jeg gamlebyen i Estepona er veldig fin og også mer tilgjengelig for rullestol en feks gamlebyen i Marbella og Mijas. Det er veldig hyggelig å trille rundt her og det er også mye trær, planter og blomster her. Langs gågata Calle Real finner du en del butikker men det er ikke et shopping mekka med stor viktige motehus for å si det sånn. Det er i gatene rundt den virkelig sjarmen finnes. Få også med deg Plaza de las Flores som er en sjarmerende plass i gamlebyen. 

Ellers har også Estepona en fin strandpromenade som har gatenavnet Paseo Maritimo Pedro Manrique. Solnedgangen her kan være veldig fin! Estepona er også kjent for sin havn Puerto de Estepona. Her finner du fancy yachter og fine spisesteder. Det er også et marked her i helgene. 

1 Comment

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.