1830
post-template-default,single,single-post,postid-1830,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
rullestolreiser budapest

Budapest

Skrevet av Gunhild Bottolfsen 2023

Rullestolreiser

Denne gangen gikk årets jentetur/blåtur til Budapest, en by som lenge har stått på min liste over byer jeg vil besøke. Budapest har mange likheter med Tsjekkias hovedstad Praha, men byen både føles og er mye større. Det bor omtrent en halv million mer mennesker i Budapest og den er arealmessig også større. Bysentrum i Praha er mindre og derfor er avstandene mellom attraksjonene kortere. Men til gjengjeld er Budapest mye lettere å trille rundt i. Her er gatene bredere og det er ikke like mye brostein. Misforstå meg rett, det er også brostein i Budapest, men den føles lettere å trille på. Mange gater er også belagt med heller. Selve byen ligger på to sider av elven Donau og terrenget er forholdsvis flatt. I allefall på den mest populære østsiden som heter Pest. Du kan du jo gjette hva området på vestsiden av elven heter… (Buda). 

Hotellet

Vi bodde på Barcelo, et flott hotell på østsiden av Donau nærmere bestemt i distrikt 6. Hotellet ligger super sentralt med gangavstand på fem minutter til byens hovedgate i distrikt 5. Rett utenfor hotellet ligger det masse restauranter, barer og mindre butikker.  På andre siden av veien for hotellet lå det en lang passasje med yrende liv og en god blanding av barer, restauranter og markedsboder. Her er det lett og trille og du er under tak. Passasjen tar deg helt til neste kvartal. Hotellet ligger også veldig nært distrikt 7 som er det super koselige jødiske området. 

Jeg fikk et skikkelig bra HC rom som var romslig og svært rullestol vennlig. Badet var perfekt og her hadde det vært null problem med en større elektrisk rullestol. Frokost var inkludert i prisen og den var verdt pengene. Det eneste som var litt dumt var at frokostsalen lå i en mellometasje der den vanlige heisen ikke stoppet. Det betyr at du må ta en plattformheis opp fem trinn. Det er i og for seg uproblematisk, men første gang jeg skulle bruke den måtte de tilkalle vaktmesteren for å få den i gang. Men servicen var upåklagelig og det tok det tok bare noen sekunder for vaktmesteren å få den i gang. 

Shopping

Budapest sitt svar på vår Karl Johan (aka gågata der du finner masse butikker) heter Váci Utca og er super fin å trille på. MEN dessverre var det et høyt trinn (eller to) for å komme inn i de fleste butikkene. Selv kjedebutikker som Zarah hadde ikke gjort inngangen tilgjengelig. Et hederlig unntak var H&M. For de som er teknisk gode i rullestol er det mulig å kjøre opp en del av kantene inn i butikkene, mens jeg måtte ha litt dyttehjelp av en person. Med elektrisk rullestol er det med andre ord ikke mulig å komme seg inn i de fleste butikkene i hovedgata. Designerbutikkene finner du på Andrássy Avenue.

Mat & drikke

Som vanlig er mat og drikke et hovedfokuspå disse jenteturene. På fredag tok vi turen over til vest siden (Buda) av byen for å nyte en bedre lunsj på Leo Rooftop. Fra hovedgata er det en fin trilletur over den historiske broen “Széchenyi Chain Bridge”. Fra broen er det en flott utsiktt over både Buda og Pest. Fra hovedgata brukte vi ca 20 minutter på å gå/trille bort til der vi skulle lunsje. Som navnet tilsier ligger restauranten på toppen av et hotell og med flott utsikt over Pest og “Széchenyi Chain Bridge”. Maten var kjempe bra og de hadde også en populær drinkbar der du kunne få kreative og super gode drinker (om ønskelig kan du få en egen drink tilpasset ditt stjernetegn). Det eneste litt negative med stedet er at du må ta heisen ned til hotellet for å gå på toalettet. Restaurantens toaletter var små og ikke mulig å komme inn på med en rullestol (dørene slo innover). 

Sankt Stefans Basilika.Vi hadde tre gode middager i løpet av turen. Første kvelden holdt vi oss ved hotellet og spiste på Jamie Oliver´s Diner som ligger i passasjen jeg tidligere nevnte. Her var det lett å komme seg inn med rullestol og pizza, burgere og texmex står på menyen. Jeg vet dessverre ikke om toalettene var HC vennlige. Andre kvelden dro vi på restauranten Bestia rett ved den flotte Sankt Stefans Basilika. Her serverer de kvalitets biff og mikrobrygget øl. Her var det god mat og det var absolutt rullestolvennlig. 

Siste kvelden spiste vi på hippe Kiosk som ligger i en flott og ærverdig bygning. Lokalet var mildt sagt imponerende. Her er det høyt under taket, høy stemning og høy buzz faktor. Her drar du ikke om du liker å nyte maten din i rolige omgivelser. Maten var bra og drinkene enda bedre. Restauranten var rullestolvennlig med et flott HC toalett. Den ligger midt i sentrum, like ved hovedgata. 

Transport

Fordi vi bodde så sentralt benyttet vi oss ikke av byens busser og trikker. Alt lå for oss i gangavstand og med litt hjelp fra min Smartdrive gikk det helt fint å trille fra sted til sted. Men jeg observerte at det var rullestolsymboler på noen av de trikkene, så litt tilrettelagt må det være. I følge nettet er 90% av alle busser i Budapest rullestolvennlig, mens kun 30% av trikkene er det. Muligens er de mer sentrale trikkelinjene rullestolvennlige siden det var de jeg observerte. Du kan lese mer om det her. For å komme oss til og fra hotell og flyplass tok vi rett og slett taxi. 

Oppsummert

Først og fremst er Budapest en utrolig flott by. Av de øst europeiske byene jeg har besøkt (Praha, Bratislava, Krakow og Tallin) er dette den som er størst og føles mest storstilt. Er du glad i å trille rundt og se på arkitektur, parker, bygninger og besøke ulike nabolag for å spise og drikke anbefaler jeg virkelig at du tar turen. Det er en fin by å trille rundt i (når man tar i betrakning hvor gammel byen er). Er du mest interessert i å shoppe og du f.eks sitter i elektrisk rullestol eller bruker manuell rullestol og ikke har med deg hjelp som kan dra deg opp et trinn eller to, så er ikke Budapest en innertier. Jeg tar gjerne turen tilbake!

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.