643
post-template-default,single,single-post,postid-643,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
Los Angeles Rullestolreiser

Los Angeles av Tom

Rullestolreiser

Skrevet av Tom Grønvold 2012

Jeg og min fetter har i mange år planlagt å reise på guttetur til USA. Under mitt rehabiliteringsopphold på Sunnaas i 2010 bestemte min snille kone at vi burde begynne å spare, rett og slett bare hoppe i det. Jeg og alle andre som har fått snudd livet opp/ned av traumatiske skader vet av smertelig erfaring at man aldri vet hva som venter rundt neste sving. Så lev i nuet og kom deg ut i verden, rullestol eller ei. Dette er min andre tur til USA i rullestol, fjerde tur totalt. Og kan nok en gang bekrefte at USA er verdens desidert beste land for oss rullestolbrukere. Ingen over, ingen ved siden! Ingen hindringer noen sted, Heiser, HC-toaletter og HC-parkering over alt. Helt perfekt for oss på hjul.

Turen over

Det er en laaang reise over til vestkysten av USA. Du kan velge flyvning over med kun en mellomlanding, men da jeg bestilte flybilletter så sparte jeg nesten 5000,- kr på å velge flyvning med to mellomlandinger. Assistansen på resten av flyvningene gikk som smør. Null problemer som vanlig. Etter 17 timer med flyvninger og mellomlandinger ankommer vi LAX som er hovedflypassen i Los Angeles. 

Leie av bil

På utsiden av LAX stiller vi oss opp for å vente på Shuttle-busser som skal bringe oss til leiebil-firmaet. IKKE velg Fox Rent a car som leiebilagent selv om de har veldig gunstige priser. De har et veldig frynsete rykte, noe vi fant ut i ettertid. Vii måtte vente i over en time før shuttle-bussen deres dukka opp, når den endelig kommer så er den jo selvfølgelig ikke tilrettelagt for rullestolbrukere! Kom meg ombord takket være sterk fetter og sterk og hyggelig serviceinnstillt buss-sjåfør. Avis, Hertz Budget etc. sine Shuttle-busser passerte hver 10 minutt og var alle tilrettelagt rullestolbrukere.

Leiebilen

Da vi endelig kom frem til Fox Rent a car sine lokaler gikk innsjekk etc.helt fint, men vær obs på skremselspropaganda fra selgerne der. De nærmest tvinger deg til å kjøpe ekstra og grisedyre forsikringer. Vi turde ikke annet enn å kjøpe men fant ut etter noen runder på Google senere at forsikringen var unødvendig. Før avreise og booking av leiebil lønner det seg å gjøre grundig research. 

Da vi endelig ankom leiebilaganten ventet en splitter ny 2012-modell Ford Mustang Cabriolet ventet på oss. Vi visste at Mustangen ikke hadde kjempestort bagasjerom pga cabriolet, MEN at det skulle være så smått hadde vi ikke trodd. Det er kun plass til en stor koffert og en liten. Vi måtte ha demontert rullestol og den lille kofferten i bagasjerom. Rullestolhjul, pute samt stor koffert måtte vi stroppe fast med sikkerhetsbelte i baksetet. Ikke optimalt med andre ord, men det fungerte helt greit de 17 dagene vi var i USA. Koffertene og bagasje ligger jo kun i bilen på vei til og fra de ulike hotellene vi benyttet. 

Hotell

Etter nesten ett døgn på reisefot så valgte vi å sjekke inn på et hotell umiddelbart i nærheten av LAX for å få litt etterlengtet søvn. Vi bodde på Hacienda Hotel i El-Segundo 5 minutt unna LAX. Greit og veldig rimelig Hotell. Det skal nevnes at bydelene El Segundo, Compton, Inglewood rundt LAX er meget belastede områder. Men det er masse politi som patruljerer områdene til enhver tid. Vi verken så eller hørte til noen form for kriminalitet. Etter 8 timers dyp søvn var vi klare for å gyve løs på USA-eventyret, LAX ligger midt i Los Angeles og det er greie avstander til det meste.

L.A at night

Vårt hotell og bosted under LA-oppholdet var Sheraton Delfina i Santa Monica. Selve hotellet er godt tilrettelagt rullestolbrukere. Rommene var litt trange og med tungt teppegulv, samt litt høye senger men det var ingen problem siden jeg hadde med forflytningsbrett. Badet var fint tilrettelagt med benk som man kan slå ned over badekaret, dette gjorde forflytning veldig enkelt. Stor balkong med havutsikt, stor TV og Wifi.  Alt i alt meget godt fornøyd, kan trygt anbefale dette hotellet til alle rullestolbrukere. 

Santa Monica

Hotellets beliggenhet er helt topp, kun to kvartaler fra Santa Monica Beach og totalt ca 10-15 minutter gange/rulling til Santa Monica Pier. Her ruller du i Mitch Buchannon og Baywatch sine fotspor, og flotte gangveier langs hele stranden gjør at det er helt herlig å kjøre rullestol i området. Stranden strekker seg flere mil i begge retninger, så her har du mange muligheter. Santa Monica Pier er et must, her er det mye rart og se, samt tivoli året rundt. Route 66 starter også her. Bubba Gump er stedet å besøke for refreshments, iskald BudLight og masse spennende skalldyr-retter på menyen. Litt vondt å trille oppå piren pga tykke og ujevne trebjelker med ulike glipper imellom. Men det er bare en bagatell.  

Santa Monica Pier

Venice Beach

Ellers så er det kun 1-2 km til Venice Beach, her kan du trille ned hele veien langs stranden. Venice er et veldig bohemsk nabolag med en meget fargerik strandpromenade. Masse gateartister, superdyktige musikere, salgsboder og tattoo-shops over alt. Muscle Beach sitt utendørs treningssenter samt basketball-baner og en gedigen skate-park er absolutt verdt et besøk. Mye uteliggere og gamle hippier her, men et harmløst område på dagtid, på kveldstid er det visstnok anbefalt å holde seg unna Venice Beach. 

De lokale og atmosfæren rundt Santa Monica og Venice er supercool og laidback. Mange i området trodde sikkert at jeg var en skadet krigsveteran eller lignende pga rullestolen, og forbipasserende kom ofte med komplementer som » I admire you man» og «You`re a Hero!» ropte folk ut av bilvinduene. Gøy rett og slett.

Trafikken

Los Angeles er en gigantisk by med masse å by på, med forsteder så er det 22 millioner innbyggere. Du kan kjøre bil på Highwayen gjennom byen i 130 km/t på 8-felts vei i over en time og fortsatt være i Los Angeles, det sier litt. Ganske heftig å kjøre bil gjennom 5-etasjers trafikkmaskiner der det dundrer svære vogntog 2 etasjer over deg på en smal betongbru. Trafikk-avvikling er ingen problem selv om du må regne med litt køkjøring rundt rushhours på morgen og ettermiddag. GPS er et uunværlig verktøy for å finne fram. HC-parkeringsbevis fra Europa er egentlig ikke gyldig i USA, men vi brukte det og fikk ingen bøter eller kommentarer rundt dette. Det er påbudt å henge HC-beviset i frontrutespeilet. Så ta med noe du kan bruke for å få hengt det opp. Nok en gang, du er 100% avhengig av bil for å komme deg rundt i LA. Kollektivtilbudet er så og si ikke-eksisterende.

L.A. trafikken

Shopping

Det er ingen vits i å pakke med seg noe særlig klær da du garantert kommer til å fylle opp bagasjen med rimelige merkeklær. Så første ordentlige utflukt for oss var å kommer oss på en Outlet-store for å få handlet inn noe tøy. Vi bestemte oss for å ta en som lå et stykke unna slik at vi fikk oss en fin biltur. Vi valgte Camarillo Premium outlet som ligger et godt stykke nord for LA, rett før Santa Barbara. Vi kjørte da Pacific Highway langs kysten nordover fra Santa Monica og gjennom Malibu. Pacific Highway går helt fra San Diego i sør til Vancouver, Canada i nord. Flott vei med mye fin natur, må oppleves!  Etter en dag med shopping valgte vi å kjøre over Malibu mountains tilbake til Santa Monica. Også en veldig flott vei hvor du passerer masse svære villaer tilhørende superstjerner som f.eks: Will Smith, Beyonce, Axl Rose, Julia Roberts og Tom Hanks.

Rockebuler

Min fetter er musiker og en genuin Rock N`Roll fan, vi er begge svært musikk interreserte og en av høydepunktene for oss på turen var å besøke Sunset Strip i Hollywood på kveldstid for å hangout og ta oss en fest på kjente rockebuler som f.eks: Rainbow bar & grill, Roxy og Whiskey GoGo. The Doors og Motley Crue har vært husband på Whiskey GoGo, Janis Joplin og Led Zeppelin startet sine karrierer her, det sier litt. På Sunset Strip er det Rock N`Roll for alle penga og ikke bli overrasket om du treffer på f.eks Slash eller Lemmy fra Motorhead. De er begge stamgjester på Rainbow. Alle stedene er tilrettelagt rullestolbrukere, selvfølgelig!

L.A. sunset

Hollywood Boulevard

Hollywood er også obligatorisk. Her ligger den berømte Hollywood Walk of fame, eller «Roll of fame» som vi valgte å kalle den. Gaten er 2,1 km lang med hele 2400 kjendis-stjerner nedfelt i gaten. Vi besøkte blant annet Ripleys Believe it or not, Madame Tussauds og tok lunch på Hard Rock Cafe. Synes hele Boulevarden var litt oppskrytt, men allikevel verdt et besøk. Nok en gang 100% tilrettelagt.

Walk of fame

Griffith Observatory

Observatoriet ligger nord for Hollywood og sentrum av byen, og er en populært turistattraksjon med utsikt over hele byen med omgivelser. Inngang her er gratis, og du får kjørt helt opp og parkert i nærhetene med HC-bevis. Selvfølgelig tilrettelagt rullestolbrukere her også. Griffiths ligger rett ved siden av det berømte Hollywood-skiltet. Du kjører også gjennom Loz Feliz og Hollywood Hills der alle superstjernene bor for å komme opp dit. Griffith-observatoriet åpnet i 1935, og har blant annet et planetarium, vitenskapsutstillinger og en omliggende park med skulpturer og monumenter. Utsikten herifra er helt sinnsyk. Jeg tellte 10 fly i lufta samtidig som alle flydde i kø for å få landingstillatelse på LAX. Du ser ingen ende av byen herifra og bare det sier litt om størrelsesomfanget av LA.

Universal Studios Hollywood

Universals fornøyelsespark og filmstudio er absolutt er verdt et besøk. Masse heftige 3D-opplevelser med tema fra blant annet Terminator, Jurassic Park og King Kong filmene. Helt vanvittig opplevelse, kan ikke beskrives. Også en del forskjellige show, blant annet  Waterworld-settet med et heftig show med masse vannsprut og pyro-effekter. Studio-tour må også oppleves. Her blir du skysset rundt på diverse filmsett, over 60 forskjellige haller og studioer, blant annet settet fra Haisommer, Fast and the Furious, Frustrerte fruer, Bates Motel (Psycho). Masse lekeplasser og opplegg for barn også. Enormt areale som er vanskelig å beskrive, dette må bare oppleves. Universal City Walk utenfor parken har også mye å tilby, kule og svært innholdsrike souvenir-butikker , samt masse kjente restauranter , barer etc. Unødvendig å nevne at også alt her er 100% tilrettelagt rullestolbrukere.

Tom med Frankenstein

Konklusjon

Fantastisk opplevelse og endelig få besøkt Los Angeles og California, det har vært en guttedrøm så lenge jeg kan huske. Vi hadde litt for liten tid i englenes by pga videre reise til Las Vegas. Les mer om den her. 7 dager ble litt for lite da vi ikke rakk over alt vi hadde lyst til. Hadde blant annet planlagt og reservert billetter til NHL-kamp i Staples Center mellom Los Angeles Kings og Phoenix Coyotes. Dette ble kansellert pga Lockout og streik i hele NHL-ligaen. Det var litt synd. Tenkte å heller dra på LA Dodgers Baseball eller LA Clippers eller LA Lakers match men det var dessverre ingen kamper under vårt opphold. 

Sitter du i rullestol og har en drøm eller ønske om å besøke California og Los Angeles er det som du sikkert allerede har skjønt ingenting å lure på. Alt er fantastisk bra tilrettelagt. Det må rett og slett bare oppleves. Definitivt IKKE siste gang jeg besøker SoCal. Les også om Gunhilds tur til Los Angeles her.

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.