1687
post-template-default,single,single-post,postid-1687,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode_menu_

Lofoten

Rullestolreiser

Skrevet av Gunhild Bottolfsen 2022

Jeg besøkte Lofoten fjor (sommeren 2021) sammen med en gjeng fra Sunnaasstiftelsens Camp Spinal Explore. I sommer var jeg også en snartur i Lofoten i forbindelse med et  nordnorsk reiselivsseminar om tilgjengelighet. Lofoten er virkelig et magisk område som aldri slutter å fortrylle. Må oppleves rett og slett!! 

I fjor tok vi fly til Bodø. Der leide vi bil for så å ta ferge over til Lofoten. Fergemannskapet sørget for at vi fikk parkert slik at det var lett å komme seg i rullestol opp på restaurantdekket. I sommer fløy jeg med Widerøe fra Bodø til den lille flyplassen på Leknes. Begge alternativer var uproblematiske. 

OVERNATTING

Reinefjorden Sjøhus

Jeg har først lyst til å skrive om Reinefjorden Sjøhus, som er et sted jeg ikke har overnattet selv men som jeg har besøkt. Dette stedet imponerte meg og eierne har sørget for at rorbuene er super tilgjengelige for oss som bruker rullestol. De har tilsammen tre rorbuer som er spesielt tilpasset rullestolbrukere. Eierne var svært interesserte i min tilbakemelding og ønsket å gjøre ytterligere forbedringer med uteområdet og tilknyttete bygninger slik at alt skal være 100% tilpasset. Jeg lar bildene tale for seg selv. 

Lofoten Sjøhus

Sommeren 2021 var vi en stor gjeng på tur og nesten tyve av oss bruker manuelle rullestoler. Vi trengte derfor et overnattingsted som kunne huse mange rullestoler. Valget falt på Lofoten Sjøhus på Kåkern. Rorbuene er forholdsvis nye og er absolutt greie dersom du bruker manuell rullestol. Soverommene var forholdsvis små så en som bruker elektrisk rullestol måtte nok ha fjernet en av sengene på soverommet for å få plass. Badet var stort nok for en manuell rullestol, men jeg er litt usikker på om det er stort nok for en elektrisk.

Folkene som eier rorbuene hadde snekrer ramper slik at vi kunne komme oss opp på brygga/plattingen og inn i selve rorbuene. Rampene var litt korte og bratte for min del, men for en som er god til å kjøre på bakhjulene ned ramper er de greie nok. Dørlåsen satt litt høyt på veggen og måtte brukes samtidig som man står på skrå på rampa. Her hadde et hvileplatå foran inngangsdøra vært en bedre løsning. Området/brygga rundt rorbuen var lett å komme seg rundt på og det er laget en rampe ned fra brygga til en metallbrygge mindre båter legger til ved (se bildet). 

Eliassen Rorbuer

I sommeren sov jeg på Elliassen Rorbuer. Det var litt bratt å kjøre ned til rorbuene men når man først hadde kommet seg ned til der den tilrettelagte rorbua er var det flatt og greit å trille rundt. Rorbua som var rullestolvennlig hadde et stort og fint bad, en stor stue og kjøkken med helt utrolig utsikt. Soverommene var litt små men helt greie for meg og min manuelle rullestol. Men for å komme inn i rorbua måtte man bruke terrasseinngangen på baksiden. Bruker man hoveddøra er det første man møter på innsiden to trinn. Det betyr at man ikke selv får låst seg inn og ut av rorbua. 

Det er en sjarmerende liten restauranten på området som heter Gadus . Man kommer seg inn alene eller med litt hjelp over en stor dørstokk. Det var dobbeltdører inn på restauranten som vi ikke greide å åpne, men med disse åpne kommer man seg trolig inn med elektrisk rullestol også, selv om det er en LITEN restaurant. De har ikke et tilgjengelig toalett der, så må man på do må man trille tilbake til sin egen rorbu. 

De har også et lokale man kan bruke til seminarer/eventer som er tilgjengelig for rullestol.

AKTIVITETER

Kajakk

Vi var ute på en utrolig flott kajakktur med Reine Paddling. Eierne har laget en elegant måte å sjøsjette kajakker på samtidig som personer sitter ombord. Man forflyttet seg altså over i kajakken på brygga også sklir man kontrolert ut i vannet. På vei ut av kajakken gjør man akkurat det samme og man går ut av den på brygga. De som jobber der strakk seg langt i å tilrettelegge for oss, og jeg fikk blant annet hjelp til å teipe fingerne mine til kajakkåren. De har så vidt jeg vet ingen spesialkajakk med flottører eller ekstra støtte i ryggen. Til gjengjeld gjør de så godt de kan i å tilrettelegge med det de har.  

Surfing

Ved en flott strand på Flakstad finner du sjarmerende Lofoten Beach Camp. Her prøvde vi adaptiv surfing for første gang både for oss som deltok og de som arrangerte. For anledningen hadde folkene bak Lofoten Beach Camp fløyet inn en adaptiv surfeinstruktør fra USA, så kunnskap var ingen mangelvare. Til u.t. store forbauselse fungerte surfing med lamme bein mye bedre enn forventet. Vi var heldige med forholdene og hadde akkurat passe store bølger da vi prøvde. Garderobe fasiliteter var gode og tilrettelagt. Vi fikk servert fantastisk mat i et majestetisk lokale, som selvfølgelig også var rullestolvennlig. Må oppleves. 

Fisking i Nusfjord

Vi prøvde oss også på havfiske. Båten ved navn Elltor lå ved  brygga i sjarmerende Nusford. Båten er ikke spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere og ren mannskraft måtte til for å løfte oss ombord. Men når man først var på plass var det absolutt fint å trille rundt på dekk. Viljen fra mannskapet til å gjøre dette til en minnerik fisketur var stor. Om du vil ut å fiske foreslår jeg at du ringer folkene som driver Elltor, også er jeg sikker på at de gjør det de kan for få deg  ombord. 

Om du først er i Nusfjord foreslår jeg at du spiser på den flotte restauranten Karoline. Det er rampe inn og HC toalett i det store og sjarmerende lokalet med en fantastisk mat og utsikt.

Rib

Vi testet også rib i Lofoten. Jeg husker dessverre ikke hvilket selskap vi brukte, men de plukket oss opp på bryggen til Lofotens Sjøhus på Kåkern. Firmaet hadde ingen problemer med å ta med rullestolbrukere ut på tur. Siden jeg har en høy skade med ingen kontakt med hofter eller magemuskler så trengte jeg en som satt bak som kunne rette litt på min hofte underveis. Vi fikk en spektakulær og fartsfylt tur med utsikt til høye fjellvegger som stuper ned i havet.

Snorkling i Sundstraumen

Vi testet også snorkling i Sundstraumen. Vi ble slept ut i strømmen på store brett fra brygga på Kåkern og sluppet ut i vannet der strømmen startet. Så var det bare å ligge i vannet og nyte undervannsstrømmen mens den tok deg med tilbake til brygga. Det var vått, vakkert og KALDT…

Sightseeing i Henningsvær

Lofotens mest kjente fiskevær er trolig Henningsvær og jeg anbefaler at du tar deg en tur dit. Det er kjent av en grunn. Det er helt greit å trille rundt der og det er også en stor parkeringsplass man kan parkere når man ankommer. Her finner du også Norges mest spektakulære fotballbane. Bortsett fra å trille rundt å titte på fiskeværet og de flotte fjellene rundt er det også mulig å besøke den gamle kaviar fabrikken som nå er gjort om til et kunst museum.  The Kaviar Factory stiller ut samtidskunst av store internasjonale kunstnere. Lokalet er i følge eierne tilgjengelig for rullestol, men jeg har ikke besøkt lokalet selv da de ikke ønsket flere enn tre rullestolbrukere om gangen i museumet. Vi var en betraktelig større gruppe og vi besøkte det defor ikke.

Vi lunsjet på Trevarefabrikken. Av navnet skjønner du sikkert at dette er en nedlagt fabrikk gjort om til en restaurant. Det er lett å komme inn og et stort og luftig arealet inne som gjør det perfekt for en gruppe med rullestolbrukere. Maten var også top notch. 

TIL SIST

Vi oppholdt oss mest i den vestre delen av Lofoten og vi rakk på ingen måte å besøke alle attraksjoner i denne vakre delen av landet vårt. Det finnes blant annet noen gode museum her som for eksempel Viking Museumet som noen av rullestolbrukerne jeg reiste sammen med besøkte. Museumet er tilrettelagt og her til og med en egen side på nettet der det står info om tilgjengelighet. 

Ellers vil jeg også anbefale resturantene Anitas sjøhus og Ramberg Gjestegård som begge er tilgjengelig for oss med rullestol og som også serverer utsøkt mat. 

Har du besøkt Lofoten og har tips til ting å gjøre så skriv gjerne til meg. Denne delen av lander burde alle besøke! Inkludert oss rullestolbrukere!

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.