792
post-template-default,single,single-post,postid-792,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
Lisboa rullestolreiser

Lisboa

Rullestolreiser

Skrevet av Gunhild Bottolfsen 2019

Lisboa er en utrolig sjarmerende by, eller jeg vil si at den er sjarmerende rufsete. Rufsete med positivt fortegn, da byen fremstår ekte og autentisk. Mange sammenligner Lisboa med San Fransisco med alt fra trikkene til bakketoppene, og den store broen Ponte 25 de Abril, inspirert av nettopp Golden Gate. Da forstår dere kanskje også at byen også er et aldri så lite mareritt for oss i rullestol. For som i San Fransisco så er det også svært bratt i Lisboa. Det er faktisk så bratt at innbyggerne i Lisboa allerede i 1873 fikk sin første trikk. Trikken ble først trekt av hester før elektrisitet tok over jobben i 1901. Jeg tok denne trikken, men vil ikke anbefale det med mindre du er av typen så har veldig lyst til å bli med Monsen på tur. Dvs det innebærer en god dose bæring og styr. Ta taxi om du ikke vil trille. Byen ligger i en dal. Nederst i dalen ligger bydelen Baixa som blir regnet som Lisboas sentrum. I dalsiden rundt Baixa ligger gamlebyene med et mylder av smale, bratte og brosteinbelagte gater.

Hotellet

Jeg bodde på et veldig sentralt hotell midt i en gågate bare en kort trilletur ned til handlegata Rua Augusta. Hotellet ligger i bydelen Chiado, helt på grensen til sentrums bydelen Baixa. Hotel Borges Chiado var forholdsvis greit tilrettelagt med terskelfritt inngangsparti og et rom med grei størrelse. Bilen måtte vi parkere i et offentlig parkeringshus rett ved. 

Baixa

Baixa er som sagt regnet som Lisboas sentrum. Her er det faktisk forholdsvis flatt og tilgjengelig. Bydelen ble totalt gjennombygget etter et kjempe stort jordskjelv på midten av 1700-tallet, så denne bydelen fremstår mer moderne enn resten av Lisboa med bredere gater i et rutemønster.

Skal du shoppe er gaten Rua Augusta stappfull av butikker og kan på mange måter sammenlignes med Oslos Karl Johans gate. Du finner også mange spisesteder her, også i sidegatene og parallellgatene. Ønsker du å shoppe i litt mer eksklusive design butikker og på på såkalte boutique hotell er gaten Avendia da Liberdade en gate du bør oppsøke. Her er det også flatt og fint å trille rundt. 

På begge ender av Rua Augusta finner du kjente parker. I nord finner du parken King Pedro IV, populært kalt Rossio. Parken er et svært populært møtested både for lokale, studenter og turister. Her kan du også ta en kaffe eller kanskje rett og slett en drink. På nordsiden av parken finner du nasjonal teateret Dona Maria II, bygd på 1840 tallet. I sørenden av Rua Augusta ligger Lisboas største plaza Praça do Comércio. Plassen er stor, imponerende og munner ut i elven Tagus. 

Chiado & Bairro Alto

Bydelene Chiado og Bairro Alto ligger vest for bydelen Baixa. Chaido og Bairro Alto er to bydeler som glir over i hverandre. Chiado er en populært shopping og teater bydel med historiske monumenter, restauranter og koselige kafeer. Bairro Alto skinner mest om kvelden med et mylder av små koselige barer og spisesteder. 

Men som sagt, her er det ikke veldig rullestolvennlig, og oppover inn i Bairro Alto blir gatene bratte! Men enkelte gater er bedre å trille i enn andre. Selv foreslår jeg at du fra hotellet på Rua Garrett følger gaten Rua da Misericordia (gaten skifter navn men hold retningen) opp til parken Miradouro Sao Pedro de Alcantara. Her får du en flott utsikt over Lisboa og en nydelig liten park. Fortsetter du videre gjør gaten en venstre sving. Her kommer du inn i et sjarmerende område med små butikker og spennende spisesteder som er typisk for Bairro Alto. Du vil også finne parken Principe Real Garden som kanskje er Lisboas mest sjarmerende park. Her finner du også et sedertre med en krone som har en diameter på over 20 meter. Hver lørdag er det også et marked her med salg av økologiske produkter. 

Alfama

Alfama er bydelen som ligger i bakkene øst for Baixa/sentrum. Her har tradisjonelt byens fiskere bodd og det er en av Lisboas eldste bydeler. Som i Bairro Alto er gatene her trange, bratte og belagt med gammel og dårlig brostein. Jeg var bare så vidt innom denne bydelen da jeg var på en «Street Art» guidet tur. Det er ingenting å si på Alfamas fargerike sjarm og utstråling bortsett fra bakkene. Jeg anbefaler på det sterkeste elektrisk hjelp eller kjøretøy. 

Gatekunst

Lisboa er forøvrig kjent for sin gatekunst og en guidet tur er både en fin måte å se denne kunsten på, samtidig som du får en tur rundt i Lisboas mindre kjente gater og bakgårder. Ønsker du en kombinasjon av gatekunst og lett tilgang på en fin utsikt over byen kan du besøke parkeringshuset Chão de Loureiro. Her kan du ta en heis mellom etasjene og hver etasje er utsmykket av anerkjente gatekunstnere. På toppen finner du en terrasse med panoramisk utsikt over Lisboa, og alt er helt gratis.

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.