713
post-template-default,single,single-post,postid-713,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode_menu_
rullestolreiser seiltur skute

På seilskip med rullestol

Rullestolreiser

Skrevet av Erik Lillebye 2016

Jubilee Sailing Trust (JST) har endret liv siden 1978. I det året ble det en registrert veldedig stiftelse gjennom den ekstraordinære visjonen om en dedikert gruppe mennesker som jobber mot alle odds for å gjøre drømmen til virkelighet. Den gang var ideen om å integrere fysisk funksjonshemmede med funksjonsfriske mennesker på et Tall Ship, et unikt konsept, og likevel er JST fortsatt den eneste organisasjonen av sitt slag i verden. JST drifter og eier 2 seilskuter, fullriggere (Tall Ship). Fullriggeren Lord Nelson seiler i Europa. Tenacious seiler ved Australia, men kommer hjem til Southampton neste år.

Tilrettelagte skip

Begge skipene er 100% tilrettelagt for rullestolbrukere til/fra alle dekk. Hvert skip har plass til 6-8 rullestolbrukere. Du bor i skipslugar med køyeseng, felles bad/Wc. Du mønstrer på som mannskap og får tildelt de oppgaver du mener du kan mestre, ELLER de oppgaver du ikke viste du kunne mestre! Det er et fast mannskap på ca. 11. Det kreves for å seile en fullrigger. Du blir en del av 4 team. Vi var ca 38 stk ombord på min seiltur i fjord. Det er et meget sosialt liv ombord. Man er en familie. Du treffer garantert nye venner. God mat og drikke. Det er også bar og bibliotek ombord. 

Arbeidsoppgaver

Du bør være båt og sjøvant. Med slike fullriggere ønsker man å gå med fulle seil så mye som mulig. Da jobber og bor du på skjeve. Reiser du alene bør du være ”sprek” rullestolbruker, om du forstår, eller ha med din respektive eller assistent. Du får tildelt din ”Buddy”, din kompis ombord. Han/hun som kan hjelpe deg med de oppgaver som byr på utfordring. Du får tildelt vaktliste. Man seiler natt/dag, da har man 4t vakter på dekk, byssa, messa, til rors etc. etc. ”Happy hour” off-shore betyr VASK/RENHOLD, dvs vaske dørken, rellinger og byssa. Dette blir en av dine oppgaver.

Seilturen

I november 2016 seilte jeg med Lord Nelson rundt Kanariøyene. Mønstret på i Las Palmas. Vinden brakte oss vestover mot Santa Cruz på Tenerife – Rundt La Palma og sørover mot Valverde – La Gomera – Lanzarote – og tilbake til Las Palmas. Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife er kjente turiststeder. Men, en slik seilskutetur inkluderte også andre idylliske havner på Kanariøyene med tilrettelagte utflukter der vi gikk til havn. Vulkanøya La Gomera med sin fantastiske havn, var en opplevelse. Seilturen varte 8/9 dager med fantastiske opplevelser. Slitsomt, tøft, lærerikt og gøy. Jeg har seilt i mange år og elsker slike utfordringer. Sitter igjen med masse opplevelser, inntrykk, nye bekjentskap og kanskje en selvtilfredshet over at du har vært med på noe som ikke var forventet av deg.

Neste år skal jeg seile med Tenacious fra Southampton i England, over den Engelske kanal til Le Havre i Frankrike, nordover langs Franske kysten og tilbake til Southampton. Om vi sees ombord, blir jeg ikke overrasket.

1 Comment
  • Arnstein Ugland

    1. august 2019 at 23:23 Svar

    Interested!

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.