649
post-template-default,single,single-post,postid-649,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
Orlando Florida Rullestolreiser

Orlando av Tom

Rullestolreiser

Skrevet av Tom Grønvold 2011

Turen over

Første langtur med fly i rullestol gikk via Newark til Orlando, Florida. Jeg reiste sammen med min kjære kone og min datter på 5 år og min sønn på 2 år, samt min kjære tante som var med som ”nanny/assistent”.  Flyturen var lang og slitsom (6t45min) + (2t45min), men ikke verre enn at det gikk greit. Hyggelige og profesjonelle hjelpere på begge flyplassene i USA, så et hyggelig førstemøte med landet i rullestol. Jeg har vært i USA ved et par anledninger tidligere, og jeg har sagt det før og sier det igjen. USA er verdens desidert beste ferieland både med tanke på kultur, språk, priser etc. Og mitt første møte med landet i rullestol bare overbeviste meg enda mer. ALT er tilrettelagt, Absolut ALT. Svært få hindringer/utfordringer. USA har hatt lover og regler om universell utforming siden begynnelsen av 90-tallet og infrastrukturen er deretter. Utrolig bra med andre ord.

Viktig huskeregel: du MÅ ha leiebil med GPS, all infrastruktur er bygd opp slik at man må ha bil uansett hvor man skal. Null problem å manøvrere seg med bil der borte, veldig oversiktlig og grei trafikk-avvikling. Husk HC-Parking bevis, dette tror jeg skal gå ann å få til via Car-Rental agenten din. Vi hadde det ikke, og det ble til tider litt vanskelig for oss.  Vi leide en Chrysler Minivan med god plass til pikkpakk, rullestol og barnevogn. Vi hadde med langt forflytningsbrett som vi brukte ved alle forflytninger.

Tom i Orlando

Hotellet

Orlando-distriktet er det området i USA med nest flest hotellrom/senger, kun slått av Las Vegas. Utvalget i hoteller/leiligheter er helt overveldende, Og prisene er ganske presset. Så det er ikke noe problem å finne flotte rom til flotte priser. Vi valgte The Fountains resort. Hotellet står oppført med 3-stjerner. Men The Fountains vil jeg tørre påstå er nærmere 4,5 stjerner. Standarden der borte er ekstremt bra. Stort og innholdsrikt bassengområde med sklier og sprutestativer etc. For de minste, to boblebad og sist men ikke minst rullestolheis (se bilde) ut til det store bassenget. Dette er ikke akkurat standard. Så det var en kjempehyggelig overraskelse. Beliggenheten er midt i smørøyet, med bil brukte vi 5 min til Seaworld, 15 min til Disneyworld blant annet. Max 20 min med bil til de aller fleste attraksjoner, shopping, downtown osv.

Basseng med heis på hotellet

Rommet var enormt, The Fountains er vel mer og regne som et leilighetskompleks. Størrelsen var på ca 50 kvadrat med 2 store soverom med svær tv , 2 bad, walk-in closet, balkong, åpen kjøkken/bar løsning. Noe minus er det på rommene, sugende teppegulv som er tungt å trille på samt en stor kant inn mot dusjen. Det går med litt assistanse. Dusjkrakk skal også være tilgjengelig. Vi lagde alle frokoster selv på rommet. Men det finnes masse take-away muligheter der du får levert mat rett på rommet. Alt i alt , kjempe flotte rom.

The Fountains Hotel

Fornøyelsesparker

Orlando og omegn er verdens største fornøyelsespark område. Det er drøssevis med parker, vannland, dyreparker etc. De mest kjente er SeaWorld og DisneyWorld. Sammen med «Ripleys Believe it or not» var det også disse to parkene vi valgte å besøke. Når vi skulle kjøpe billetter til disse parkene var totalsummen så høy så det føltes ut som et knyttneveslag midt i fjeset. Så hvis du synes det er dyrt å besøke Hunderfossen eller Dyreparken i Kristiansand, så er dette meget verre. Det lønner seg å gjøre grundige undersøkelser på forhånd, for det er mye forskjellige rabatt-ordninger. Blant annet får lokale amerikanere inngangspriser til en langt rimeligere penge. 

Disney billettene gir deg tilgang på fem av Disneys parker. Du har ikke sjans til å rekke mer enn en park pr. dag  Vi rakk innom Epcot og Magic Kingdom. Sistnevnte er jo der alle prinsessene, Mikke, Langbein, Donald holder til. Det store Prinsesseslottet og alle paradene er også flott å få med seg. Det bør også nevnes at flere av attraksjonene hadde egne vogner for rullestolbrukere, veldig positivt.

Seaworld var også hyggelig og mye billigere enn Disneworld. Vi fikk også gratisbillett til dag nummer to på vei ut av SeaWorld. Et absolutt must her er å få med seg delfinshow og spekkhoggershow. Helt vanvittig spektakulært! Må oppleves! Litt moro er det da for meg som er avhengig av rullestol og se de enorme utleiebodene med hundrevis av rullestoler og små elektriske stoler.

Shopping

Shopping i USA er jo et eldorado uten sidestykke. Det er ingen vits i å pakke med seg klær, vi måtte kjøpe ekstra koffert. Til og med jeg som mann og ikke spesielt glad i shopping gikk såpass bananas på en av «outlet» butikkene der borte at jeg nesten ble litt pinlig berørt av meg selv. Det er stort sett bare amerikanske merkevarer på «outlet» butikkene. Gjerne merkevarer som er dyre i Norge. Blant annet Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Vans og Oakley. Prisene er mildt sagt hyggelige og jeg fikk fornyet det meste av garderoben min. Et kjøpetips til alle oss ryggmargsskadde rullestolbrukere er boxershortsene til Under Armour. De lager teknisk sportstøy, blant annet for den Amerikanske hæren. Boxershortsene er veldig glatte og lette og ha på med hensyn til bukse. De har også gylf, noe som gjør det litt enklere med kateterisering. Anbefales!

Spisesteder

Utover alle parkene, attraksjonene og shopping så er det mat som gjelder. Mye god mat finnes definitivt. Du har jo de kjente fastfood kjedene som McDonalds, BurgerKing, Wendys, Taco Bell og KFC (vår favoritt). Skal du et skikkelig biffstykke vil jeg anbefale Cattlemans Steakhouse på International Drive. Er du glad i skalldyr og sjømat MÅ du oppleve Red Lobster, Fantastisk mat her! Vil du ha orientalsk mat besøker du Ming Court på International Drive. Dette er den beste Kina-restauranten vi noensinne har besøkt. Hyggelige priser også til å være såpass ekslusiv som den er.

Vil også anbefale alle å dra på Universal Studios City Walk. Denne er åpen for alle og ligger som navnet tilsier ved Unviersal Studios. Her finner du blant annet verdens største HardRock Cafe pluss mange andre morsomme ”tema” restauranter. Orlando er med andre ord et flott sted for barnefamilier og ikke minst rullestolbrukere. Jeg kan trygt anbefale stedet på det aller varmeste. Har lyst til å reise tilbake til statene igjen så raskt som mulig. Utrolig bra ferieland !

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.