604
post-template-default,single,single-post,postid-604,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
Legoland Rullestolreiser

Legoland av Ole

Rullestolreiser

Skrevet av Ole Trillhus 2011

I Juni 2011, pakket familien bagasjen, og dro til Danmark. Målet var Blåvand, som ligger sørvest i Danmark. I tillegg planla vi å ta turen til Legoland. Dette er noe vi har snakket med barna om å gjøre i lang tid. Spenningen var derfor stor når vi en mandag satte kursen for Larvik og dernest Danmark.

Danskebåten

Spesielt var vi spente på hvordan det var tilrettelagt for meg å komme ombord på Superspeed, og om sommerhuset vi hadde leid ved å bruke Cofman som turopperatør, var egnet for rullestolbrukere. Det viste seg at det ikke var grunn for å være bekymret for hvordan det var tilrettelagt for å komme ombord på Superspeed. Ved innsjekking, forklarte jeg at jeg satt i rullestol og at jeg derfor trengte litt hjelp. Dette løste seg raskt ved at jeg fikk et A4 ark som var merket «heis», som jeg skulle feste oppe ved det innvendige speilet i bilen. 

Jeg fikk også beskjed om at med engang jeg kom ombord og så en ansatt som anviste bilenes plassering på dekk, skulle jeg sette på nødblinken på bilen. Dette ville være et signal og tegn på at jeg trengte spesial plass for bilen ombord. Som sagt, ble gjort. Vips ble jeg anvist på en plass like ved en heis. Derimot var jeg litt sen med å åpne opp døren og heisen bak, slik at en bil rakk å parkere noe for nært. Men vi fikk raskt gitt beskjed om at han måtte rygge, slik at vi kom oss greit ut. På hjemreisen gjaldt samme prosedyre, men denne gangen var jeg raskere med å åpne døren bak, slik at ingen rakk å parkere for tett opp i meg.

Overfarten gikk fint, og det å manøvrere en rullestol ombord i Superspeed, var ikke vanskelig. I hvert fall ikke noe problem så lenge det ikke var sjø. For når vi nærmet oss Hirtshals, var det noe sjø, men ikke mer enn at det gikk greit å manøvrer en manuell rullestol. Ved kraftig sjø og høye bølger, vil jeg tro at det er litt verre å sitte i en rullestol. I hvert fall en manuell stol som også er innstilt til å være «lett på tippen».

Sommerhuset i Blåvand

Å kjøre bil i Danmark, er en drøm. Veiene er stort sett strake, og med to felt i begge retninger. Med andre ord var det bare å koble inn «cruise kontrollen» og kose seg nedover. Som nevnt brukte vi nettstedet Cofman for å leie sommerhus. Nettstedet gav oss en del søkekriterier, der vi blant annet satte som kriterie at huset skulle være rullestolvennlig og ha svømmebasseng.

Sommerhuset

Da vi kom frem til sommerhuset, var huset mer eller mindre tilrettelagt for oss i rullestol. Det eneste vi kunne påpeke, var et trappetrinn for å komme inn i huset. Men var man først kommet inn, var det terskel fritt og lett å manøvrere seg rundt i huset. Derimot var det vanskelig for meg å komme meg i bassenget, da det var en forhøyet murkant rundt bassenget. Men barna og familien forøvrig koste seg i bassenget. 

Blåvand sentrum var også et hyggelig sted. Omtrent alle butikker hadde terskel frie innganger, og byens fortau hadde ikke fortauskant i det hele tatt. I mine øyne var derfor byen perfekt tilrettelagt for oss «hjulbeinte». 

Legoland

Neste spenningspunkt, var hvor tilrettelagt Legoland var for meg i rullestol. For å si det med en gang, jeg ble ikke skuffet. Tvert imot veldig positivt overrasket. For det første var handikap parkeringen plassert like ved hovedinngangen, og det var rikelig med handikap plasser. I hovedinngangen, var det også egen handikap inngang. Hele Legoland er mer eller mindre asfaltert eller brosteinslagt. Legoland, som Danmark forøvrig, er mer eller mindre flatt. Bortsett fra enkelte fasiliteter som er plassert høyt, og enkelte broer. Man kan derfor mer eller mindre komme seg rundt i hele Legoland på egen hånd i manuell rullestol, og uten hjelp fra ledsager. Godt med toalett fasiliteter er det også. 

Jeg forsøkte ikke noen av aktivitetene i Legoland. Derimot så jeg flere skilt som anviste hvor rullestolbrukere skulle rulle for å kunne bli med på de ulike aktivitetene. Vi syntes oppholdet i Legoland var så hyggelig og vellykket, at vi tok en dag til i Legoland. Og det var nok nødvendig for at vi skulle klare å rekke over alle aktivitetene.

Legoland

Løveparken

En tur i Løveparken (Givskud Zoo) rakk vi også. Løveparken er i utgangspunktet lagt opp slik at man kjører gjennom parken i bil, og gjennom innhegninger hvor dyrene holder til. Underveis er det to store parkeringsplasser, hvor man kan gå ut av bilene. Ved disse parkeringsplassene kan man gå til ulike innhegninger hvor man kan se elefanter, gorillaer, apekatter osv. På begge stedene er det greit å trille, selv om veiene kun er gruset. Dog er min erfaring at det anbefales å ha med en ledsager eller hjelper for å komme rundt på disse stiene. 

Det var en glad familie som satte «snuten» hjem igjen, etter en vellykket uke i Danmark. Og bare så det er sagt, Danmark er et veldig tilrettelagt land for en rullestolbruker å reise til. Det er derfor ganske sikkert at vi tar turen igjen ved en senere anledning.

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.