611
post-template-default,single,single-post,postid-611,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode_menu_

København av Ingrid

Rullestolreiser

Skrevet av Ingrid Thunem 2012

Danmarks hovedstad København ligger bare 40 minutter med fly fra Oslo. Så ikke så langt borte, og sommeren 2012 var jeg i byen 6 dager. København er velkjent for sine shopping gater og muligheter for å kapre lekkert designtøy. For barnefamilier har også Tivoli i København vært et flittig reisemål. Jeg har vært forelsket i byen lenge, og dette var min første tur dit etter at jeg ble lam. Så spenningen var ganske stor i det vi landet på Kastrup. Det er lett å ta flytoget til sentrum, det gikk fint både med manuell og elektrisk rullestol. 

Strøget

Overnatting

Vi bodde på Tivoli hotel som er et flott hotell en liten trilletur fra sentrum og like ved kjøpesenteret Fisketorvet. Det gikk shuttlebus til sentrum som tok rullestol men denne gikk ikke så ofte så vi bare trillet, det tok ca 15 minutter til Strøget (hovedgaten). Hotellet er stort og moderne, det har svømmebasseng, hoppeslott og lekerom. Frokosten har svært rikholdig utvalg og det er en egen klovn som underholder barna. Om du reiser med familien er dette et perfekt hotell. 

Handikaprommene er litt små noe som er en ulempe. En annen ulempe var at de ikke hadde dusjstol i dusjen tilknyttet bassenget. Men det er absolutt et pluss at man lett kan trille rullestolen inn og komme seg i bassenget. Det er også en flott takterasse med egen sushi restaurant på hotellet som gjør det svært egnet om man trenger mer tid til avslapping og vil ha kort vei til spisestedet. De ansatte var svært hjelpsomme meg å finne aktiviteter for oss og jeg vil absolutt anbefale hotellet videre. 

Vi sjekket også ut Scandic hotel Copenhagen som er et nytt hotell som har lagt ekstra vekt på universell utforming, om man vil ha et roligere hotell med mindre barn anbefaler jeg det.

Aktiviteter

København er en by som har mye forskjellig å by på. Første dagen var vi i dyrehagen København Zoo, vi bestemte oss  for å gå dit noe som gav oss muligheten til å spasere gjennom en av Københavns mange flotte parker. Det går også buss til Zoo, de fleste bussene i København tar både manuell og elektrisk rullestol. I Dyrehagen var det godt tilrettelagt, jeg hadde min elektriske rullestol med meg, det var god plass til å snu og komme helt inntil gjerdene slik at jeg også fikk se. Det var flere handikaptoaletter i zoo. Elefanthuset var spesielt godt tilrettelagt der man isteden for trapper hadde bueganger mellom etasjene. Med manuell rullestol kan kanskje noen av avstandene bli litt lange siden det er en stor dyrehage. Dyrehagen har også et eget område der barn kan ri på hester og klappe dyr.

Copenhagen Zoo

Tivoli

Det vi ble mest skuffet over på turen var Tivoli, jeg elsker karuseller og har vært flere ganger på tusenfryd i Norge der det er godt tilrettelagt for at også rullestolbrukere kan ta de tøffe karusellene på eget ansvar. Det virket ved første spørsmål ut som om dette også var tilfelle på Tivoli i København, men det viste seg at dette ikke stemte. Om man ikke kan gå på minst et bein er det nesten ingen karuseller man kan ta. Da det stilles krav til at du skal kunne komme deg ned fra attraksjonen selv ved stans er ingen attraksjoner som går høyt over bakken lov. 

Tivoli Copenhagen

Av de tøffe attraksjonene er det kun det flyvende teppet som er tilrettelagt. Dette ble en stor skuffelse for meg som elsker tøffe karuseller. Det er også et problem at en del av de karusellene som funker med rullestol ikke er tilrettelagt slik at det kan brukes. Men jeg anbefaler likevel Tivoli da området er veldig fint, det er masse morsomme boder der og fine spisesteder. Man kan betale bare for inngang og betale for enkelt attraksjoner. Det er svært koselig på tivoli området og Fredager er det konserter på scenen og øl til ti kroner glasset.

Sandslottfestival

Fra midten av juli til midten av august er det i stranden ved Nyhavnen Sandslottfestival. Tiltross for at sandstrender vanligvis er vanskelig å forsere med rullestol er sandslottfestivalen så hardpakket sand at det går lett med manuell stol. Her kan man se de mest fantastiske skulpturer laget i sand. Vi var også på National museet som er godt tilrettelagt for manuell og elektrisk rullestol. 

Nyhaven Sandslottfestival

Shopping

Dessverre er det sånn at ikke alle butikker i Strøget er tilrettelagt for rullestol men flere og flere hadde ramper noe som gjør at man får shoppet en del. Blant annet butikken The New Yorker hadde litt større prøverom som gjorde det mulig å prøve klær i rullestolen. Om man følger Strøget til enden så kommer man til Nyhavnen som anbefales. Det er et koselig sted for å høre på bølgeskvulp eller konserter. Det er ikke her du får den billigste maten eller ølen men her er veldig god stemning. Shoppingsenteret Fisketorvet er universelt tilrettelagt og det er lett å komme inn i alle butikkene. Det var under ombygging når vi var der men vil fremstå ferdig våren 2013 med enda flere spennende butikker.

Nyhavn

Spisesteder

København bugner over av restauranter, det er lett å få tak i mat fra alle verdenshjørner. De fleste spisestedene har uteservering som gjør at man kan få spist selvom det er steg inn. En restaurant som var lett å komme til både i manuell og elektrisk rullestol var Bio Mio. Her får du økologisk mat og vegetar mat av ypperste klasse. Spisestedet tilpasset seg allergier og var behjelpelige. I tillegg hadde restauranten handikaptoalett noe som de færreste spisestedene hadde. 

København er en by der det er stort fokus på sunnhet så du finner flere steder ferskpresset juice, smoothie og vegetarmat. København er også godt kjent for sitt pulserende uteliv, dette sjekket jeg ikke ut men det var flere fine utesteder der man kunne trille inn. København er en pulserende urban by som fremdeles har beholdt sjarmen til en mindre by. Det er absolutt verdt å ta turen enten om det er på kjærestetur, familieferie eller jentetur så har København noe å by på.

Tags:
1 Comment

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.