674
post-template-default,single,single-post,postid-674,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
Helsinki Rullestolreiser

Helsinki

Rullestolreiser

Skrevet av Ingrid Thunem 2013

Helsinki, hovedstaden i Finnland de tusen sjøers land, er definitivt en by jeg vil anbefale å besøke enten det er med rullestol eller ei. Det er kanskje en av de aller beste byene jeg har vært i å langt, ikke bare på grunn av at det var enkelt med rullestol men også  fordi byen med sine mange historiske bygninger, små butikker og spennende restauranter gir en helt fantastisk storbyopplevelse. At Helsinki i tillegg har et mer temperert klima enn Paris og Barcelona gjør den perfekt å besøke i sommerferien. Helsinki er ein av dei byane eg har besøkt i Europa som har vært best tilrettelagt og hatt mest skilting av rullestolvennlige alternativ.

Hotellet og praktisk info

Jeg reiste til Helsinki med både en elektrisk rullestol (Permobil C500) og en manuell stol for å ha størst muligheter. Flybussen til Finair er ikke rullestolvennlig men den lokale bussen som går på busstoppet bak har rampe og plass til to rullestoler. Vi bodde på Radisson Blu royal hotel, de har fine handikaprom men fordi vi var mange som reiste sammen valgte vi isteden presidentsuiten som er en god løsning med god plass. Den har riktig nok ikke spesialtilpasning for rullestol men det fungerte greit for det om du ikke er avhengig av ekstra utstyr.

Hotellet har en perfekt beliggenhet sentralt i Helsinki sentrum og like ved et av Helsinkis største kjøpesenter. Alle busser i Helsinki er rullestolvennlige og gratis for rullestolbrukere. Det samme er trikken, men vær obs på at de eldre trikkene har trapp. De som er rullestolvennlige er merket med et rullestoltegn ved døren. Trikkene går ofte og er stort sett rullestolvennlige. Jeg tok bare offentlig transport eller gikk og jeg prøvde ikke taxi.

Trikk i Helsinki

Sveaborg og Salutorget

Helsinki er en by med en lang og variert historie, med ulike styresett (svensk/russisk) så for de historie interesserte er det nok av ting å henge fingrene i. Festningsverket Sveaborg som faktisk er ei av dei største sjøfestningsverka i verda, ligger bare en båttur unna. Båten er rullelstolvennlig men vær obs at rampen kan være ganske bratt ved fjære sjø. Det kan være greit å ha med noen som kan dytte. Fergepersonalet var også behjelpelige. Fergen går kontinuerlig og man kan kjøpe billetter i havnen ved Salutorget. Mens man venter på båten kan man kjøpe lekre frukter, bær og andre lokale produkter fra salgsbodene som er overalt på Salutorget om sommeren. Det er brostein på hele torget men relativt lett å komme seg frem likevel da brosteinen er støpt ordentlig ned i bakken, men litt humpete er det. 

Når man kommer til øya er det muligheter å få kart og forslag til rullestolvennlige ruter på besøkssenteret på kaien. I tillegg til å være Svergie sitt dyreste forsvarsprosjekt gjennom tidene er Sveaborg også på Unesco sin liste over verdensarv. Men Sveaborg er så mye mer enn bare et festningsverk, det er et helt utrolig vakkert område med fine parker der det passer å slappe av en sommerdag med medbrakt niste og flotte restauranter med spennende lokalmat. I tillegg er det flere museum på øya. Det anbefales å ta turen til øya på dagtid og når det er fint vær. Med manuell rullestol må det nok påregnast å trenges litt dyttehjelp mens det med elektrisk var relativt lett å komme rundt.

Domkirka og Tempelplasskirka

Domkirka er for mange et symbol på Helsinki da den kan sees tydelig når en nærmer seg byen fra havet. Kirka ligger på nordsiden av Senatstorget, og er et imponerande byggverk. Kirka har trapper på forsida, men om en går opp på baksida er det ramper. For å komme helt inn må en ha hjelp av vaktmesteren for å ta heisen, men en kommer til utsiktsplatået ved hjelp av ramper. Kirka har handikapptoalett og er lett å rulle i. Den er kjent for å ha festgudstjenester og er en av Helsinkis med populære turistattraksjoner. Kirka er bygd i en ny klassisk stil og sto ferdig i 1852.

I tillegg til den vakre domkirka er også Helsinki kjent for den mer spesielle Tempelplasskirka som ligger i enden av Fredriksgata i hjertet av byen. Kirka ble ferdigstilt i 1969 og er en moderne kirke med svært spesiell arkitektur.  Om en berre har tid til en av de to anbefaler jeg tempelplass kirka da arkitekturen og stemninga er heilt spesiell. 

Hietalahti markedet og Iittala fabrikkutsalg

Hietalahti er en markedsplass der hvem som helst kan sette opp en bod. Det er mye lopper men også noe kunsthåndtverk der. Det er et yrende liv. Det kan være litt trangt med rullestol mellom bodene men folk er veldig hjelpsomme og hyggelige. Her kan en gjøre et kupp, men vær obs på at det kan være lurt å prute litt. Det var utrulig masse å se og mange spennende ting å finne. Om en er interessert i finsk designe anbefales det å ta trikken til Iittala museum og fabrikkutsalget i Hämeentie 135. Der kan en kjøpe de karakteristiske Mummikoppene til en billig penge. På det store kjøpesenteret Forum i sentrum har de også en egen Mummibutikk som selger alt en kan drømme om av Mummieffekter. I tillegg til en hel haug med butikker som selger alt fra klær til kjøkkenutsyr.

Hietalahti markedet

Ateneum kunstmuseum og Designmuseet

Ateneum er et museum med samlinger av eldre finsk kunst fra den Gustavianske perioden på midten av 1800 tallet fram til den moderne kunst bevegelsen på 1950/60 tallet. Museumet har også noen internasjonale kunstverk av for eksempel Chagall, Van Gogh og Gaugin. Rullestolinngangen er via heis ved hovedinngangen, det er godt skilta i muset og det er toalett for rullestolbrukere, lett å komme fram og hele utstillinga er tilgjengelig med rullestol. Det samme gjelder for Designmuseumet som tar for seg finsk designe over fleire tidsperioder. Både bruksdesign og mote er utstilt her. Rullestolinngangen er på baksiden med egen ringeklokke der en ringer på, og blir geleida til heisen gjennom kjelleren. 

Botanisk hage og fornøyelsespark

Den botaniske hagen i Helsinki er absolutt verdt et besøk. Det er en fin plass å tusle hand i hand eller bare sitte på gresset og nyte livet. Drivhuset er i tillegg fylt av eksotiske planter for den spesielt interesserte. Hagen har breie stier som er dekket med lett grus, så det fungerer greit både med manuell og elektrisk rullestol. Fornøyelsesparken Linnanmaki kan nåes ved hjelp av trikk, og ligger i nærheten av sentrum. Vi var ikke der, men i følge hjemmesiden er parken tilgjengelig med rullestol og flere av attraksjonene kan taes av  rullestolbrukere.

Botanisk hage

Kajakkpaddling i den finske skjærgården

Finland er for mange kjent som de tusen sjøers land og i likhet med Svergie kjent for sin vakre skjærgård. Det passer derfor perfekt å padle kajakk for å oppleve byen. Selskapet Natura Viva tilbyr private turer for små grupper til en rimelig penge, noe vi benyttet oss av. De har også billigere turer som er felles turer. Etter anbefaling valgte vi en privattur siden jeg som en arms padler ville slite med å holde følge med en slik gruppe. Vi ble derfor hentet på hotellet av Marti som var vår private guide den dagen.

Vi var imponerte over hvor godt de la til rette for rullestolen, de var tydelig vant til å ha rullestolbrukere på padletur. En strand er vanskelig å legge spesielt godt tilrette men det fungerte greit å få den manuelle rullestolen over sanden til en brygge der man kunne gå rett i kajakken. De ansatte var også behjelpelige med forflytningen. Alt i alt en topp opplevelse som virkelig anbefales. En flott naturopplevelse som står i kontrast til det urbane shopping og restaurantlivet som Helsinki også kunne by på.

Kajakkpadling
Tags:
No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.