453
post-template-default,single,single-post,postid-453,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
Rullestolreiser hawaii

Hawaii

Rullestolreiser

Skrevet av Gunhild Bottolfsen 2010

Jeg tror ikke jeg tar veldig feil om jeg sier at Hawaii er den best tilrettelagte øygruppa i Stillehavet. Her har du stillehavsidyll og samtidig en infrastruktur med vestlig standart. Perfekt. Som resten av USA er Hawaii godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Her er det ingen fortau du ikke kommer ned eller opp uten å utføre halsbrekkende stunts. Alle busser jeg så hadde store synlige handikapsymboler og alle bygninger er tilrettelagt med ramper eller heis. Hawaii er verdens nest mest geografisk isolerte øygruppe (bare Påskeøya er mer isolert). Noe som dessverre betyr at det tar laaaang tid å reise dit fra Norge. Stop på veien er anbefalt. Hawaii er både navnet på selve øygruppa og en av øyene. Vi var på Oahu, der hovedstaden Honolulu ligger, og Hawaii Island også kalt Big Island.

Oahu

Oahu er den tredje største øya arealmessig. Den er derimot høyest befolket og så mye som 75% av øygruppas befolkning er bosatt her. Hovedstaden heter Honolulu og det er her du finner den berømte stranda Waikiki Beach. Langs Waikiki beach finner du store flotte hoteller, masse spisesteder og butikker. Her er det bare å slå seg løs. Et annet kjent turistmål i Honolulu er Pearl Habour. Her finner du et enormt minnesmerke over de tusen som omkom under bombingen av Pearl Habour under 2. verdenskrig. Her finner du også USS Arizona Memorial Museum.

Hotellet

Vi bodde på Marriott Hotel Waikiki Beach som lå på andre siden av veien for stranda. Hotellet er sentralt, fint og stort. HC-rommet vi fikk tildelt var enormt. Det var også godt tilrettelagt. Et annet hotell jeg vil anbefale er Outrigger Waikiki Beach. Hotellet ligger rett på stranda og har en betong platting som er super for rullestolbrukere. Selv om du ikke bor på dette hotellet, ta turen dit for å spise på Dukes. Maten og beliggenheten er enestående.

Kjøretur rundt øya

Et godt tips er å leie en bil og kjøre rundt øya. Avslutt gjerne turen på Sunset Beach og se den spektakulære solnedgangen. Besøk også Kailua Beach Park som av mange blir regnet som den fineste stranda på Oahu. Denne stranda blir også ofte nevnt når lister over verdens peneste strender publiseres. Om du ikke ønsker å bevege deg ut på selve stranda er det også en park med gressplen like bak stranda. Det er også her President Obama bor når han er på ferie i sine hjemtrakter. Har du lyst til å se gode surfere dra til North Shore og Banzai pipeline beach (verdenskjent surfer strand). Dette er ikke ett sted å surfe for nybegynnere, dette er stedet for proffene. Når været er riktig er bølgene ENORME her. Stranden er også brukt mye i de store internasjonale surfer konkurransene.

Haisafari

For de mer vågale av oss er haisafari å anbefale. Vi dro ut til havs med Hawaii Shark Adventures. De var godt vant til å ha med rullestolbrukere. De løftet meg og stolen fra brygga ned i båten. Dekket på båten var stort og derfor mulig å rulle rundt på. Bak på båten hadde de et bur som skulle beskytte oss fra å bli bitt av haien. Mannskapet hjalp villig til både å få meg i buret og opp i båten igjen. Det gikk helt smertefritt. Det var minst ti hai rundt oss, noen ganske store også.

Shopping

Vil du shoppe på et senter kan Royal Hawaiian Center og Alamoana Center anbefales. Det førstnevnte er av den mer eksklusive varianten, mens det andre har merkevarer som flere kan ha råd til. Ala Moana Beach Park ligger like ved Alamoana Center. Her er det en strand omkranset av et stort parkområde. Reiser du hit på en søndag kan du se hvor seriøst amerikanerne tar grilling og piknik For å si det på en annen måte, her er det ikke engangsgrillen som dominerer..

Big Island

Big Island er den største av øyene på Hawaii. Faktisk er det USA’s største øy. Big Island er mye roligere enn Oahu. Øya har oppstått fra fem ulike vulkaner som har overlappet hverandre. 

Hotellet

Vi bodde på Hapuna Beach Prince Hotel, som var greit tilpasset rullestolbrukere. Rommet var supert, men det var litt kronglete og komme seg til basseng og strandområdet. Men det var heis og ingen hindringer. Bassengområdet lå side om side med stranden. Stranden Hapuna Beach figurerer på mange lister over verdens vakreste strender, noe jeg godt kan forstå. .Dessverre fantes ingen rullestolramper for rullestol her slik at jeg lett kunne komme meg i vannet. Løsningen ble å sitte på ryggen til sterke venner. Bølgene var dog i største laget for en uten kontroll på underkroppen. Det føltes ut som å være i en tørketrommel for så å lande langt opp på stranda som en strandet hval!

Helikoptertur over vulkanen

Vulkanen Kilauea på Big Island er faktisk regnet som en av de mest aktive vulkanene i verden. Det er mulig å kjøre opp til et observatorium og museum for å se den aktive vulkanen. En annen måte å se vulkanen på er å ta helikopter. Vi fløy med Blue Hawaiian Helicopters. De hadde en egen heis for bevegelseshemmede til å komme seg inn i helikopteret med. Det var en minneverdig opplevelse som definitivt var verdt pengene det kostet. Ellers er det mange vakre strender på øya.

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.