429
post-template-default,single,single-post,postid-429,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_
rullestolreiser

Paris

[vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column width=»1/2″][vc_empty_space height=»14px»][vc_column_text]

Skrevet av Gunhild Bottolfsen 2014

[/vc_column_text][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»356″ img_size=»150×60″ alignment=»right» onclick=»custom_link» qode_css_animation=»» link=»https://www.rullestolreiser.no/2018/04/30/forklaring-ikoner/»][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]November 2014 reiste jeg på jentetur til Paris sammen med 8 venninner. Reisemålet var hemmelig for 7 av oss og ikke før adkomst Gardermoen fikk vi vite hvor vi skulle. Først og fremst vil jeg si at Paris ikke er særlig rullestolvennlig. Det å trille rundt i byen er ganske ok, men mange butikker og restauranter har verken tilrettelagte innganger eller toaletter. Med unntak av en linje er T-bane systemet i Paris et sørgelig kapittel, og er kjent som et «no go» for rullestolbrukere. Men er du klar for en utfordring og har med deg hjelp vil jeg absolutt anbefale Paris, det er en fantastisk flott by som har mye å by på.[/vc_column_text][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]

Severdigheter

Paris er full av severdigheter, museer, gamle ærverdige bygninger osv. Jeg hadde vært i Eifeltårnet før jeg skadet meg, så jeg tok ikke turen opp på nytt. I følge hjemmesiden er platået en og to tilgjengelig for rullestolbrukere, men ikke det øverste platået. Vi tok turen til Pompidou, Paris sitt anerkjente museum for moderne kunst. Bygningen i seg selv er alene verdt turen. Vi var kun i første etasje i museumet, men såvidt jeg kunne se var museet tilrettelagt for rullestolbrukere. Her finner du informasjon om tilgjengeligheten på Pompidou. I følge nettet er det det beste tilrettelagte museum i Paris.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Båttur på Seinen

Vi tok også en båttur på Seinen. Siden de største attraksjonene i Paris ligger langs Seinen, var dette en rask og fin måte å få med seg Paris mest populære attraksjonene. Det finnes vanlige taxi-båter, som vi tok, og sightsingbåter med servering. Der vi gikk ombord på båten var det ikke tilrettelagt, så mine venner bar meg 10 trinn fra gatenivå ned til brygga. Derfra var det lett å trille om bord. Jeg kunne trille inne på båten de fleste steder. Jeg observerte at enkelte påstigning steder var tilrettelagt for rullestoler. Her kan du lese om rullestol tilrettelagte båtturer på Seinen.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Paris sin paradagate, Champs-Elysees, er bred, flott og flat. Et ypperlig sted å trille rundt. Da vi var der, var det et hyggelig julemarked i denne gata. Her finner du også den svært kjente Triumfbuen.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_gallery type=»image_grid» images=»434,433,435″ img_size=»medium» column_number=»3″ grayscale=»no» space_between_images=»yes»][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]

Shopping & servering

Det er mange shoppingmuligheter i Paris. Rett utenfor Paris ligger det som en gang var Europas største shoppingsenter. Les Quatre Temps. Her var det lett å trille rundt og selv om HC toalettene var litt vanskelige å finne. I gata ”Boulevard Haussmann” finner en alle de store kjedebutikkene. En finner også Paris sitt mest sagnomsuste magasin, ”Galeries Lafayette”. Prisene er ikke av de billigste og kan sammenlignes med Sten og Strøm i Oslo sentrum. Magasinet er dessverre stengt på søndager, men vi så de fine utstillingene som i julen er en attraksjon i seg selv.  Om Lafayette ikke er dyrt nok for deg så ta turen til Champs-Elysees. Her finner du alle de store Haute Cotor merkene. Det er også ”vanlige” butikker her som Zara, H&M, GAP, Disney Store osv. Fordelen her er at de fleste butikkene er rullestolvennlige, altså ingen trapper inn i butikken.

 

Rundt Pompidou

Området rundt Pompidou museumet, Beaubourg-Les Halleser, er svært hyggelig. Gatene er delvis brosteinsbelagte, men likevel helt ok å trille på med manuell rullestol. Her finner du mange koselige kafeer og resturanter. Du finner også spennende og unike butikker her, og ikke bare de samme butikkene du finner i vilken som helst storby.

 

Latinerkvarteret

Området rundt Notre Dam som kalles Latinerkvarteret er også hyggelig. Her finner du en maurtue av trange brosteinsbelagte gater og masse spisesteder. Vi var også innom dette området, men det er litt utfordrende for rullestoler.  Vi besøkte dessverre ikke Paris mest kjente kirke, Notre Dame. I følge info på nettet  skal det være greit å komme inn i første etasjen, men ikke mulig å komme opp i klokketårnet.

 

Montemartre

Montmartre er et kjent landemerke i Paris, og den karakteristiske kirken Sacré-Coeur kan sees fra store deler av byen. Her finner du byens «red light district» og her er også den sagnomsuste kabaretscenen «Moulin Rouge». Du finner flere flotte kirker og museer her. Vi rakk dessverre ikke å besøke dette området.  Om jeg ikke husker feil, fra besøk før jeg skadet meg, er dette området svært kupert og ikke så rullestolvennlig .[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_gallery type=»image_grid» images=»436,439,437″ img_size=»medium» column_number=»3″ grayscale=»no» space_between_images=»yes»][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]

Overnatting

Vi leide en privat leilighet litt utenfor Paris sentrum. Leiligheten var helt fantastisk fin og slettes ikke så verst når det gjelder tilgjengelighet for rullestoler. Reiser jeg tilbake til Paris så vil jeg bo mer sentralt slik at jeg i størst mulig grad unngår t-banen. Eventuelt bo langs en buss som går rett til sentrum eller ved linje 14, den eneste tilrettelagte t-banelinjen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]

Hint hunt escape game

Det er mye å finne på i Paris og langt i fra alt er beskrevet her. MEN det definitivt morsomste jeg gjorde i Paris var ”the hint hunt”.  Attraksjonen er rangert som nummer 1 av 795 på Tripadvisor (november 2014).  Hint Hunt er et live spill der du blir låst inne i et rom og du skal komme deg ut ved hjelp av å løse gåter og koder i løpet av 60 minutter. Det er litt vanskelig å forklare hva dette er, men om du var glad i dataspill på 90´tallet kan det sammenlignes med spill som Monkey Island, King Quest og litt nyere Lara Croft uten skyting. Man spiller på lag med 3-5 personer.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Hint Hunt anbefales på det varmeste til de som er glad i logikk, gåter og eventyr.  Det funket fint med rullestol, men jeg rakk ikke opp til alt selv. Derfor lette jeg etter hint på gulv-/knenivå, mens mine gående venner lette i høyden. Dessverre var det ingen HC toalett her, men jeg benyttet ett toalett på en restaurant i nærheten.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=»444″ img_size=»medium» alignment=»center» qode_css_animation=»»][vc_empty_space height=»52px»][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» text_align=»left» background_animation=»none» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]

Kom forbredt

Siden jeg ikke visste at vi skulle til Paris, hadde jeg ikke mulighet til å lese meg opp på tilgjengeligheten i Paris. Jeg har nå i etterkant funnet god informasjon som jeg vil anbefale å lese før en reiser til Paris. Her er to linker:

 

Les også Curb Free with Cory Lee sin Paris guide. Bon Voyage![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

No Comments

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.