214
page-template-default,page,page-id-214,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_

Å reise med fly i rullestol er ikke noe problem. Alle flyplasser har eget personell som kun jobber med å assistere folk med behov på og av flyet. De fleste flyplasser har også gode ordninger som inkluderer egne innganger for brukere av rullestol, både ved innsjekking, ved sikkerhetssjekken og ved gaten. 

Her kan du lese om hele prossen:

  • Billett bestilling
  • Innsjekking
  • Sikkerhetskontrollen
  • Gaten
  • Ombordstigningen
  • Flyturen
  • Ankomst
  • Kan du fly alene?

1. BILLETT BESTILLING

Ved booking av flyreisen må du oppgi at du reiser i rullestol. Mange flyselskaper gir deg mulighet til å gjøre dette online. Om ikke så må du selv kontakte flyselskapet via mail eller telefon. Dersom du ønsker å ha med ekstra rullestol, dusjstol, sykkelfront eller lignende må dette også oppgis. Du skal ikke betale for å ta med slikt utstyr. 

Booking bør skje senest 48 timer før avreise. Dersom du trenger assistanse.Ved booking har du selv ansvar for å gi beskjed om hva du trenger hjelp til. Den som tar imot bestillingen har ansvaret for å bestille de aktuelle tjenestene av flyplassen. Ha klart mål og vekt på stolen(e) du reiser med, da noen flyselskap ønsker å få oppgitt lenge, bredde, høyde og vekt. Har du behov for å komme seg på toalettet under flyturen, oppgi ved booking at du ønsker at en kabinstol skal være på flyet under flyturen.

Elektriske hjelpemidler

Bruker du  elektrisk rullestol, er det viktig at du har med et skriv fra rullestolfirmaet ditt om at batteriene du har i stolen din er lovlige å fly med. Batteritype må også oppgis ved bestilling av billett og innsjekking. Pass selv på at hovedstrømbryteren er slått av og at de som frakter stolen inn i flyet vet om dette. Personalet kan være så bekymret for sikkerheten at de klipper ledningene eller demonterer batteriene på stolen i fare for at batteriene ikke er skrudd av.

Reiser du med andre typer hjelpemidler med batteri som foreksempel e-motion hjul, Lipo Lomo, Segway, sykkelfront eller sykkel med hjelpemotor så er det også lurt at man har med papirer på batteriene. Sjekk ut med flyselskapet om de kan frakte batteriene dine i god tid før avreise. Enkelte hjelpemidler har egne batteri som er godkjent for flyturer.

Rullestolreiser
Harald før innsjekking

2. INNSJEKKING

Vi som trenger assistanse for å fly sjekker inn baggasjen ved skranken og ikke på automatene. Det er fordi de som sjekker deg inn trenger å kontakte assistansefirmaet å bekrefte at du har kommet og at du trenger hjelp. Dette gjelder selv om du har booket assistanse da du bestilte billetten. 

Baggasjen

Du skal ikke betale overvekt eller for ekstra baggasje dersom det er medisinsk utstyr som f.eks dusjstol, forflyttingshjelpemidler, kateter, stomiutstyr eller lignende. Du får en egen baggasjelapp som må festes på rullestolen selv om du skal sitte i den helt frem til gate. Spør gjerne om flyselskapet har «Delivery at gate» merkelapper som forteller de som håndterer baggasjen at rullestolen din ikke skal sendes til baggasjebåndet ved landing. For sikkerhetskyld ha med din egen «Delivery at gate» merkelapp. En slik lapp finner du her. 

Rett til å bruke egen rullestol

Dersom det er ønskelig kan du få hjelp hele veien fra innsjekking og ombord i flyet. Jeg takker alltid nei til dette og møter først assistansen ved gaten rett før boarding. Husk at du har rett til å sitte i din egen rullestol helt frem til gaten/flykroppen. Dette gjelder både manuelle og elektriske rullestoler. Skal du bruke din elektriske rullestol til gate kreves det at lufthavnen har heis ved gate. Til mindre flyplasser kan dette et problem, og standard er at elektriske rullestoler må leveres ved innsjekk og sendes som spesialbagasje. Du får da låne en rullestol på flyplassen.

Rullestolreiser deliver at aircraft
Merkelapp til rullestol

3. SIKKERHETSKONTROLLEN

Du vil få spørsmål om du kan gå igjennom metalldetektoren. Om du ikke kan det så triller du inn ved siden av og her vil en av folkene i sikkerhetssjekken gjøre en manuell sjekk av deg. Det vil si at en av samme kjønn som deg vil klappe utenpå dine klær for å kjenne etter om du skjuler noe. Jeg har kun opplevd en gang at jeg måtte ut av stolen for at de skulle få sjekket under stolputa. Som regel må jeg ta av skoene slik at de kan sendes på røngtenbåndet. De vil også ta en liten papirbit/sniffer over rullestolen din for å kunne sjekke ved hjelp av en maskin om det er rester etter farlige stoffer på den. Husk å tømme eller ta av rullestolveska.


4. GATEN

Du står nå fritt til å trille rundt på flyplassen. Husk at det er lurt å gå på do rett før oppmøte på gaten. Det er viktig er å møte på gaten til avtalt tid. Som oftest 30 minutter før avgang. Vanligvis ønsker de å få oss med assistansebehov først ombord i flyet. Vent ved gate til assistansefolkene kommer. De er som regel alltid to og kommer med en såkalt kabinstol som skal brukes for å få deg ombord på flyet. Kommer du seint må du høyst sannsynlig gå ombord flyet sist. Det går greit, men vær forberedt på nysgjerrige øyne.


5. OMBORDSTIGNING

Dersom du har noe gangfunksjon, med eller uten assistanse, triller du frem til flykroppen og går derifra inn til sete. Om du ikke kan gå triller du også helt frem til inngangen på flyet. Her vil du bli flyttet over på kabinstolen. Dette er en svært smal rullestol som, i motsetning til vanlige manuelle rullestoler, har plass mellom flysetene. Greier man å forflytte seg selv mellom rullestol, kabinstol og flysete gjør man det selv. Ellers får du hjelp og blir løftet av to personer både til kabinstol og til selve flysetet. Har du plass ved vinduet så får du hjelp helt inn dit. Det er enkelte flytyper der det faktisk er mulig å trille i egen manuell stol frem til første rad. Da slipper man turen over i kabinstolen. 

Ta med løse deler

Husk å ta alle løse deler av rullestolen din, for eksempel klesbeskytterne. Ta alltid rullestolputa med inn på flyet og sitt på den under flyturen for å unngå trykksår. Selv om du velger å ikke sitte på puta under flyturen ta den alltid med på flyet. Både for å unngå at den blir borte og fordi det er veldig kaldt i lasterommet.  Enkelte puter mister trykkavlastende effekt når de blir kalde. Sørg for å dobbeltsjekke at noen tar ansvaret for å få rullestolen din ombord i baggasjerommet på flyet. 

Ombordstigning der det ikke er bro mellom flyet og gaten

Noen flyplasser/gater har ikke bro mellom gaten og flyet. Du kan også oppleve at flyet ikke parkerer rett ved gaten. Ved slike tilfeller har nå mange flyplasser store heiser de benytter. Heisen ligner en liten brakke på hjul som heises opp i lufta. Inne i denne heisen flyttes du over på kabinstolen og du blir trillet inn i flyet på motsatt side av der de andre passasjerene kommer inn. Om flyplassen verken har heis eller rampe blir du rett og slett båret opp flytrappen. Det er litt skummelt men husk at folkene som bærer deg har gjort dette mange ganger før. Takk og lov er det lengre og lengre mellom gangene trappa er eneste alternativ. 


6. FLYTUREN

Det kan være lurt å sitte langt frem i flyet slik at du slipper å bli trillet langt bak i flyet. Her er det stor forskjell fra flyselskap til flyselskap på hvorvidt de ønsker at du skal sitte på de første radene. Vanligvis er det ikke noen automatikk i at du blir sittende langt frem. Det er til syvende og sist piloten som bestemmer hvordan passasjerene  skal sitte. Så vidt jeg vet finnes det ingen universelle regler rundt dette. Det som er helt sikkert er at vi ikke får sitte ved nødutgangen. Det kan også være lurt å sitte ved vinduet slik at andre passasjerer slipper å klatre over deg når de skal forlate setet sitt. 

Toalettbesøk

Dersom du ikke kan gå og ønsker å gå på do under flyturen må du selv si i fra på forhånd at du ønsker en kabinstol ombord. Du får ikke hjelp til å flytte deg til og fra flysetet, kabinstolen og toalettet. Du kan kun få hjelp til å bli trillet opp midtgangen. Kabinstolen kommer ikke inn døra på vanlige flytoalett så du må greie å flytte deg fra utenfor toalettet helt inn på dosetet. Unntaket er på noen få nyere fly, feks Dreamliner´en til Norwegian. Der det finnes HC toalett der kabinstolen kan trilles helt inn på do. 

De fleste sørger for å ha gjort seg ferdig med dobesøk før flyavgang. Dersom det er en lengre reise så kan du legge inn et permanent kateter med en urinpose på leggen.  Noen litt mer vågale velger å kateterisere i flysetet diskret bak en avis eller et teppe. Spør du meg bør du kanskje da sitte ved siden av du kjenner og som vet hva som foregår.  


7. ANKOMST

Det er bare er å ta det med ro når du lander for vanligvis går du sist av flyet. Først når alle andre passasjerer er av flyet så kommer assistansen for å hjelpe deg. Avstigning av flyet skjer på samme måte som når du gikk på. Din rullestol skal stå klar til deg rett utenfor flyet. 

Dersom rullestolen din ved en feil har blitt sendt til baggasjebåndet så må du låne en rullestol av flyplassen frem til baggasjebåndet. For å unngå at dette skjer er det som sagt lurt å merke stolen «Delivery at aircraft». Les mer om det her. Dersom du trenger hjelp til å håndtere din baggasje så blir servicefolkene med deg hele veien til baggasjebåndet og til bilen/bussen/toget som skal ta deg videre. 


8. FLY ALENE?

Det har vært en debatt om hvorvidt rullestolbrukere får reise med fly ALENE uten ledsagere. Norwegian måtte etter en lang debatt moderere seg noe etter kjeft fra Avinor, og de hevder nå at de følger Europaparlamentets-og Rådsforordning (EF). Se her for Norwegians retningslinjer om hvem som må reise med assistanse. De forskjellige flyselskapene har litt forskjellige retningslinjer og det kan være lurt å undersøke hvilke retningslinjer flyselskapet du skal reise med følger. I værste fall kan du ende med å ikke få bli med flyet fordi du ikke har meg med deg en som kan hjelpe deg om noe skulle skje under flyturen.