Ut å fly - Rullestolreiser
214
page-template-default,page,page-id-214,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.7,smooth_scroll,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Ut å fly med rullestol

Å reise på flytur i rullestol er ikke noe problem. De fleste flyplasser har gode ordninger som inkluderer egne innganger for folk i rullestol, både ved innsjekking, ved sikkerhetssjekken, ved gaten osv. Dersom det er ønskelig tilbyr mange flyplasser at det kommer servicefolk og henter deg ved innsjekkingen og følger deg hele veien til gaten. Du har rett til å sitte i din egen rullestol helt frem til gaten/flykroppen. Dette gjelder både manuelle og elektriske rullestoler.

Dersom du har noe gangfunksjon, med eller uten assistanse, triller du frem til gaten/flykroppen og går derifra inn til sete. Trenger du hjelp til å gå får du assistanse. De som ikke kan gå triller også frem til gaten/flykroppen. Her vil man bli flyttet over på en såkalt kabinstol. Dette er en svært smal rullestol som, i motsetning til vanlige manuelle rullestoler, har plass mellom flysetene. Greier man å forflytte seg selv mellom rullestol-kabinstol-flysete gjør man det selv. Ellers får du hjelp og blir løftet av to personer.

Noen flyplasser/gater har ikke bro mellom gate og fly. Da blir man enten båret opp flytrappa i kabinstolen, eller man blir trillet inn i et slags stor heis slik at man entrer flyet på andre siden av det som er vanlig (gjennom fremste nødutgang). Skal en bruke egen el.rullestol til gate kreves det at lufthavnen har heis i gate. Innenlands er dette et problem, og standard er at el.stoler må leveres ved innsjekk og sendes som spesialbagasje. Vanligvis går man først på flyet og sist av. Avstigning av flyet skjer på samme måte. Din rullestol skal stå klar til deg rett utenfor flyet, men for sikkerhetskyld kan det være lurt å gi beskjed om det Det kan også lønne seg å merke stolen «Delivery at aircraft». Les mer om det her.

HUSK

 • Ved booking av flyreise må det oppgis at man reiser i rullestol. Mange flyselskaper gir deg mulighet til å gjøre dette online. Dersom du ønsker å ha med ekstra rullestol/dusjstol/sykkelfront eller lignende må dette også oppgis. Du skal ikke betale for å ta med slikt utstyr.
 • Booking bør skje senest 48 timer før avreise dersom du trenger assistanse.
 • Ved booking har du selv ansvar for å gi beskjed om hva du trenger hjelp til. Den som tar imot bestillingen har ansvaret for å bestille de aktuelle tjenestene av flyplassen. Lufthavnen har ansvaret for assistansen helt til du er på flyet. De har også ansvaret for å assistere deg av flyet.
 • Ha klart mål og vekt på stolen(e) du reiser med, noen flyselskap ønsker å få oppgitt lenge, bredde, høyde og vekt.
 • Har du behov for å komme seg på toalettet under flyturen, oppgi ved booking at du ønsker at en kabinstol skal være på flyet under flyturen.
 • Kom tidlig til gaten. Stort sett ønsker flyselskapet og boarde deg først. Kommer du seint må du høyst sannsynlig boarde flyet sist. Det går greit, men vær forberedt på nysgjerrige øyne.
 • Bruker du  elektrisk rullestol, er det viktig at du har med et skriv fra rullestolfirmaet ditt om at batteriene du har i stolen din er lovlige å fly med. Batteritype må også oppgis ved bestilling av billett og innsjekking. Pass selv på at hovedstrømbryteren er slått av og at de som frakter stolen inn i flyet vet om dette. Personalet kan være så bekymret for sikkerheten at de klipper ledningene eller demonterer batteriene på stolen i fare for at batteriene ikke er skrudd av.
 • Reiser du med andre typer hjelpemidler med batteri som foreksempel e-motion hjul, Lipo Lomo, Segway, sykkelfront eller sykkel med hjelpemotor så er det også lurt at man har med papirer på batteriene. Sjekk ut med flyselskapet om de kan frakte batteriene dine i god tid før avreise. Enkelte hjelpemidler har egne batteri som er godkjent for flyturer.
 • Ta rullestolputa med deg inn på flyet og sitt på denne under turen slik at du unngår trykksår. Velger du å ikke sitte på rullestolputa under flyturen, ta likevel med deg puta inn på flyet. Det er fryktelig dumt om den faller ut fra rullestolen under flyturen og blir borte!
 • Det har vært en debatt om hvorvidt rullestolbrukere får reise med fly ALENE uten ledsagere. Norwegian måtte etter en lang debatt moderere seg noe etter kjeft fra Avinor, og de hevder nå at de følger Europaparlamentets-og Rådsforordning (EF). Se her for Norwegians retningslinjer om hvem som må reise med assistanse. De forskjellige flyselskapene har litt forskjellige retningslinjer og det kan være lurt å undersøke hvilke retningslinjer flyselskapet du skal reise med følger.
 • Skal du ut på langtur som involverer flere flighter og flere flyselskap kan det være en idè å bruke reisebyrå. Da slipper du selv å kontakte de ulike flyselskapene for å oppgi nødvendig informasjon.